pastil.gif (2435 bytes)

BITLLES CATALANES A CATALUNYA

  El joc de bitlles, profundament arrelat a tot Catalunya en el passat i avui en fase de recuperació, té els seus orígens en els més allunyats temps i en les civilitzacions més diverses.

Pel que fa a Catalunya els documents més antics que es conserven sobre aquest joc daten dels anys 1376 i 1402, el primer de Torroja (Priorat) i el segon d’Igualada, els quals deixen constància del fet de la seva pràctica.

Amb l’adveniment de la dictadura franquista, el joc sofrí una sobtada decadència que en molts llocs suposà la quasi total desaparició. Al caire dels anys vuitanta, aprofitant el canvi de règim, el joc retrobà el seu lloc i es produí un reviscolament general.

El joc, simple i espectacular, té per objectiu tombar cinc de les sis bitlles de què consta. Per fer-ho, el jugador llença fins a tres bitllots des d’una distancia predeterminada.

Un joc obert a tothom

 
Grans i petits, homes i dones, tothom pot practicar les Bitlles Catalanes. Una colla d’amics, en família, només cal tenir un joc de bitlles i una explanada, preferentment de terra, i ja es pot jugar. Cal combinar força i punteria per tal de superar-se a cada tirada, mantenir ferm el pols i saber-se concentrar.

Les Bitlles Catalanes van ser un joc de carrer per a tothom. Avui, ja convertides en un esport federat i reglamentat, les Bitlles Catalanes no perden el seu caire tradicional i popular que fa que formin part de la nostra cultura.

No ho dubteu, cal conservar i promocionar les Bitlles Catalanes.

LES BITLLES CATALANES A BARCELONA

Va ser el novembre de 1987 i gràcies a l’empenta d’en Gaspar Aguayo i altres, que es fundà el Bitlles Club La Cava-Guinardó 87 i es recuperaren, de forma organitzada, les Bitlles Catalanes a les comarques de Barcelona.

Fins l’any 94 aquest va ser l’únic club barceloní i havia de participar a les competicions organitzades a les comarques del Sud de Tarragona, amb el cost i dificultats que això comportava. L’estiu d’aquell any es fundà el Club Bitlles COP del Carmel i s’organitzà la 1a. Lliga Territorial de Barcelona de Bitlles Catalanes.

Poc desprès de començada la competició s’hi afegí un tercer club, el Club de Bitlles Siuranenc d’Horta, que hi participà amb un equip, pels tres que presentaven els altres dos clubs. Així doncs, amb set equips es disputà el Primer Campionat de Bitlles Catalanes a Barcelona. Curiosament, els tres clubs eren del Districte barceloní d’Horta-Guinardó.

Desprès de tres anys i tres lligues sembla que els esforços dels clubs barcelonins estan donant els seus fruits i per a la quarta lliga Territorial de Barcelona ja hi haurà un club de Santa Perpetua de Mogoda, un altre de Viladecans i un tercer club a Horta (Barcelona) i sembla que les Bitlles Catalanes també tornen amb força a Martorell.

Un projecte important que estan tirant endavant la Federació Catalana de Bitlles i els Clubs de Bitlles de Barcelona amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona es amb les escoles que vulguin fer Bitlles Catalanes fer tirades escolars, per més endavant aconseguir que a les Comarques de Barcelona es pugui realitzar la Fase Final dels Jocs Escolars de Bitlles Catalanes.

Cal confiar que aquest augment de practicants farà augmentar també l’interès de les institucions i dels patrocinadors per a que algun dia, ben aviat si pot ser, sigui ben normal veure gent practicant el joc/esport de les Bitlles Catalanes a les comarques de Barcelona, com ja ho és a les de Lleida i Tarragona.


  pastil.gif (2435 bytes)